Ce este un psihopat?
Un psihopat este o persoană care nu prezintă empatie, mustrări de conştiinţă, are un comportament lipsit de inhibiţii, este deseori carismatică, narcisistă şi va face orice ca să îşi ducă la îndeplinire un plan.
După cum vezi, am refuzat să includ în definiţia de mai sus vreo referinţă la violenţă, pentru că numeroase cercetări au descoperit psihopaţi fără niciun fel de istorie de violenţă, dar care prezentau profilul de mai sus, al unei persoane lipsite de orice scrupule.
Această tulburare de personalitate (aşa este clasificată în prezent, dar unii psihologi o consideră mai degrabă un alt tip de personalitate), este foarte evidentă atunci când arunci o privire peste cum arată creierul unui psihopat faţă de o persoană care nu suferă de această tulburare.
Practic, creierul unui psihopat este diferit, zonele asociate cu empatia, mustrările de conştiinţă, moralitate şi alte concepte asemănătoare nu sunt activate de către neurotransmiţători (dopamină, serotonină şi alţii).
Lucruri pe care probabil, nu le ştiai despre psihopaţi
Există o mulţime de preconcepţii şi de credinţe populare despre psihopaţi, din acest motiv îţi recomand să citeşti cu atenţia următoarea listă, pentru că vei afla o grămadă de lucruri noi.
1. Nu toţi psihopaţii sunt violenţi şi nu toţi oamenii violenţi sunt psihopaţi
Psihopatia este o afecţiune care încă induce destul de multă lume în eroare, chiar şi pe psihologi şi specialişti.
Majoritatea studiilor care au avut legătură cu psihopatia au fost desfăşurate la început pe persoane violente, o parte dintre ele prezentând şi semne că ar suferi de psihopatie.
Totuşi, corelaţia nu reprezintă cauzalitate. Mai degrabă o istorie de violenţă sau de abuz reprezintă o cauză pentru care mulţi oameni, inclusiv persoane psihopate, pot săvârşi acte de violenţe mai tâziu în viaţă.
Un lucru interesant este că oamenii care au fost condamnaţi ani grei pentru diverse fapte şi infracţiuni, sunt mai degrabă oameni care suferă de ASPD (antisocial personality disorder) decât de psihopatie.
2. Slujba ideală pe care tu ţi-o doreşti, s-ar putea să fie deja ocupată de un psihopat
Prin slujba ideală să presupunem că îţi doreşti ca la un moment dat să fii CEO-ul unei companii foarte mari.
Un studiu efectuat pe 203 directori de companii a arătat că 8 dintre toţi cei care au participat la acest studiu, prezintă semne puternice de psihopatie.
Deşi procentajul este destul de mic, aproape 4%, acest procentaj este îndeajuns de mare încât să ne pună pe gânduri când ne gândim la ideea de a fi psihopat, care deseori se poate evidenţia printr-o productivitatea ieşită din comun, carismă extraordinară şi declaraţii pompoase. :)
Un pic mai jos în articol, avem şi o listă cu top 10 meserii în care probabilitatea de a întâlni un psihopat este foarte mare.
3. Specialiştii în psihologie şi cei care studiază psihopatia nu prea cad de acord naturii tulburării
Deşi există un consens asupra psihopaţilor violenţi, care sunt de obicei evaluaţi cu testul conceput de Robert Hare, conceput mai întâi în anii ’80 (Psychopathy Checklist – PCL) şi apoi revizuit şi îmbunătăţit în anii ’90 (Psychopathy Checklist Revised – PCL – R), specialiştii nu reuşesc să cadă de acord când vorbesc despre alte grupuri de oameni care suferă de psihopatie şi aici vorbim de oamenii obişnuiţi.
Aşadar, de aici un pic tendinţa de a clasifica orice psihopat în categoria oamenilor violenţi; totuşi există şi oameni de ştiinţă, din cadrul neuroştiinţei chiar, care au descoperit că au creierul unui psihopat şi totuşi care duc o viaţă lipsită de evenimente violente, contribuind la progresul umanităţii, deşi are o personalitate lipsită de scrupule. :)
4. Un psihopat distinge între bine şi rău, dar nu îi pasă de această distincţie
Deşi nu îşi pierde timpul cu probleme de etică, un psihopat poate distinge cu uşurinţă între bine şi rău, pentru că este de obicei un individ integrat cu succes în societate.
Acest lucru înseamnă că el pricepe ce implică să încalci anumite norme sociale sau să le respecţi în egală măsură, dar totuşi nu îi pasă de distincţia dintre cele 2, acesta fiind mai degrabă interesat să îşi ducă la îndeplinire planul, decât să ţină cont de distincţia dintre bine şi rău.
5. Linia dintre psihopatie şi sociopatie este extrem de subţire, dar există
Deşi au fost deseori folosiţi ca termeni interşanjabili, cele 2 “patii” nu reprezintă acelaşi lucru.
Robert Hare, unul dintre cei mai importanţi oameni în studiul psihopatiei, a argumentat că termenii au fost folosiţi deseori în funcţie de context, unde se consideră că tulburarea de personalitate era cauzată de anturaj şi de societate s0-a folosit sociopatie, iar psihopatia avea cauze de natură psihologică.
Din păcate consensul privind cele 2 este încă destul de neclar.
În timp ce sunt văzute ca 2 tulburări distincte de mulţi specialişti în psihopatie, datorită lipsei unor studii extensive asupra celor 2, ele au fost încadrate în aceeaşi grupă cu celelalte tulburări de personalitate cu comportament antisocial şi ajung să fie confundate cu ASPD.
Mulţi specialişti, printre care şi Robert Hare, consideră psihopaţii ca fiind invidizi fără busolă morală, narcisişti, extrem de carismatici şi care se integrează destul de eficient în societate.
Despre sociopaţi consideră că nu prea sunt interesaţi de norme sociale, dar simt empatie şi înţeleg conceptul de moralitate într-o oarecare măsură, dar cu o percepţie diferită faţă de oamenii obişnuiţi, de aici probabilitatea ca persoanele sociopate să afişeze mai des un comportament antisocial.
6. Top 10 Meserii în care probabilitatea de a întâlni psihopaţi este foarte mare
1. Directori executivi (CEO)
2. Avocaţi
3. Oamenii de media (TV/Radio)
4. Oameni de vânzări
5. Chirurgi
6. Jurnalişti
7. Poliţisti
8. Clerici (preoţi, pastori, etc)
9. Bucători
10.Funcţionari publici
Opusul acestui top – Top 10 meserii în care este cel mai puţin probabil să întâlneşti psihopaţi:
1. Asistenţi privaţi (din domeniul îngrijirii medicale)
2. Asistenţi medicali
3. Terapeuţi
4. Meseriaşi artizanali
5. Stilişti
6. ONGişti care fac caritate
7. Pedagogi
8. Artişti
9. Doctori
10. Contabili
Listă compilată din "Înţelepciunea Psihopaţilor" de Kevin Dutton
Cele 2 liste ne arată că mulţi psihopaţi ajung în poziţii destul de importante, în care aceştia dobândesc foarte multă influenţă, având ocazia să facă şi mult rău, dar şi mult bine.
7. Psihopaţii au mai multe lucruri în comun cu persoanele spirituale decât te aştepţi
Personalitatea este o chestie cu 2 tăişuri şi deviaţiile de la normal pot avea semnificaţii total diferite, în funcţie de persoana despre care vorbim şi de obiectivele personale ale acesteia.
Tot ceea ce am aflat despre psihopaţi, îmi demonstrează din nou că personalitatea umană este una dintre marile enigme ale ştiinţei şi că niciodată nu poţi să citeşti suficient de multe lucruri, ca să spui că înţelegi de ce un om face ceea ce face.
Motivul pentru care am scris aceste randuri a fost să te fac un pic curios privind un concept cât de cât controversat şi care este încă insuficient studiat de către oamenii de ştiinţă şi de către psihologi.
Partea interesantă este că nu a trecut mult timp de când oamenii de ştiinţă erau 100% convinşi că genele ne “decid” destinul. Dacă era încă să mergem pe această convingere, toţi psihopaţii sunt violenţi sau vor fi violenţi la un moment dat.
Totuşi, realitatea arată că există psihopaţi perfect integraţi în societate, fără nicio istorie de violenţă şi care chiar ajută alţi oameni, în ciuda lipsei lor de busolă morală şi a faptului că îşi vor urma planurile până la capăt, indiferent de ceea ce implică asta. :)
Ca de obicei, dacă ţi-a plăcut acest articol, te rog să îl dai mai departe şi dacă ai vreo informaţie interesantă despre psihopaţi, te rog să o împărtăşeşti cu noi, printr-un comentariu.
Care sunt caracteristicile unui sociopat (sau, dacă vreţi, ale unui psihopat)? Stout explică: o persoană poate fi considerată sociopată atunci când are cel puţin trei dintre următoarele 7 trăsături:
1.Eşec în a se conforma normelor sociale.
2.Ipocrizie şi caracter manipulativ.
3.Impulsivitate, eşec în a planifica în perspectivă.
4.Nervozitate, agresivitate.
5.Nepăsare faţă de siguranţa sa sau a celorlalţi.
6.Lipsă de consecvenţă a responsabilităţii.
7.Lipsa remuşcărilor după ce a rănit, maltratat sau jefuit alte persoane.
Un sociopat nu are conştiinţă şi nu gândeşte deloc aşa cum ar gândi o persoană normală, dotată cu simţul responsabilităţii. Este incapabil de empatie şi nu poate simţi iubire şi crea legături afective. În schimb, ştie foarte bine să se folosească de sentimentele altora în propriul avantaj. Este manipulativ şi joacă la perfecţie roluri sociale, mimând sentimente autentice. Unii sociopaţi sunt în poziţii de conducere, mici manageri sau mari oameni de afaceri şi adoră să aibă subordonaţi pe care să-i intimideze şi să-i domine, doar de dragul de a o face.
Nu e greu de înţeles că, dacă ai un coleg de birou – sau, mai rău, un şef – sociopat, viaţa ta poate derapa foarte repede către un adevărat calvar! E foarte posibil ca fiul sau fiica ta să împartă sala de clasă cu un sociopat în devenire, care nu va ezita să îl chinuie şi să-l traumatizeze.
Alţi psihopaţi consideră că anumite persoane posedă ceva pe nedrept (de exemplu, sunt mai inteligente, mai populare) şi hotărăsc să se răzbune, cu toate că respectivul nu le-a făcut niciodată vreun rău. Prin urmare, oricine se poate trezi din senin că este ţinta unui astfel de om.
Pe lista scurtă a atributelor asociate cel mai adesea unei persoane cu această tulburare de comportament se numără:
*Lipsa senzaţiei de frică
*Emoţii superficiale
*Toleranţă crescută la stres
*Lipsa empatiei Sânge rece
*Lipsa sentimentului de vinovăţie
*Egocentrism
*Caracter superficial
*Manipulant
*Iresponsabilitate
*Impulsivitate
*Comportamente antisociale
Semne că şeful tău ar putea fi psihopat
Kevin Dutton (doctor in psihologie) propune un ghid care să-ţi ofere indicii cu privire posibilitatea ca şeful tău să fie psihopat:
1. Joc de putere emoţional
Psihopaţii sunt cameleoni sociali şi-şi pot schimba stare cât clipeşti dacă ei consideră că pot trage foloase de pe urma acestei schimbări. Una dintre armele preferate este jocul de-a simpatia, empatia şi compasiunea. Comportamentul deplorabil urmat de apelul la sprijin şi înţelegere pentru circumstanţe atenuante este unul dintre semnele distinctive ale psihopatului atât la serviciu, cât şi acasă.
2. Obsedat de nevoia de a controla totul
Rearanjarea absolut inutilă a spaţiului de lucru, impunerea bruscă a unor ore de lucru imposibile şi promisiunea unor favoruri în schimbul bârfelor de la birou sunt doar câteva dintre caracteristicile psihopatiei.
3. Şarmant
Psihopaţii sunt maeştri ai primelor impresii şi au un dar înnăscut de a te face să te simţi important. Sunt psihologi străluciţi şi ştiu cum să te „trateze“, astfel încât pe viitor să te manipuleze în direcţia dorită de ei.
4. Parazit
Psihopaţii sunt vampirii corporaţiilor, sunt aceia care te atrag în conversaţii interesante numai pentru a-ţi „suge“ ideile valoroase, rezultatul unei munci de luni întregi, poate. Dacă şeful tău are obiceiul de a-şi pune numele pe munca făcută de tine şi de ceilalţi colegi, atunci ar fi cazul să-ţi cauţi de lucru în altă parte, fiindcă ai un şef psihopat.
5. Viclean
Psihopaţii nu se ghidează după aceleaşi coduri morale ca toţi ceilalţi oameni, nu prea ştiu ce înseamnă sentimentul de vinovăţie sau anxietatea atunci când mint cu neruşinare. Nu au remuşcări. Relaţia cu un şef psihopat este pavată cu neînţelegeri şi ipoteze false, pe fondul minciunilor infiltrate de-a lungul timpului.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu